מחדשים מהמחקר

"זו האחריות שלנו"
קורס אקדמי שתפני של סטודנטיות לעבודה סוציאלית ובני נוער במצבי סיכון ומצוקה
מאת מיכל אביעד, עובדת סוציאלית, צוות מחקר מכון חרוב
"מונית נעצרת ליד המכללה, ממנה יוצאות ארבע נערות, מתרגשות, מפטפטות וצוחקות. מחוץ לבניין לעבודה סוציאלית הן פוגשות שתי סטודנטיות. הן מתחבקות, מבינות שאין להן זמן לעשן סיגריה ונכנסות ביחד לכיתה. כך מתחיל שיעור בקורס אקדמי שתפני שבו לומדות נערות ביחד עם סטודנטיות לעבודה סוציאלית". כך נפתח המאמר "לא לומדות עליהן – בלעדיהן" על הפרקטיקה של קורסים שתפניים בעבודה סוציאלית. למידה משני קורסים שנערכו במוסדות אקדמיים בארץ.
למה הכוונה במושג "שתפני"? הקורסים משותפים לבני הנוער כמומחים מניסיון חיים ולסטודנטיות הלומדות בו. התוכנית מציעה גישה חדשנית להוראה וללמידה שבה התאוריה והפרקטיקה משתלבות. בני הנוער מספקים תובנות מחיי היומיום ומהתמודדויותיהם עם מערכות הרווחה, בעוד הסטודנטיות משתמשות בידע התאורטי שרכשו כדי לעבד ולהבין את המציאות החברתית המורכבת.
ד"ר אביטל קאי-צדוק העבירה את הקורס הראשון, "שלנ"ו – שותפות, לומדות, נערות וסטודנטיות", במרכז האקדמי רופין. השתתפו בו 16 צעירות, מחציתן בנות 16–18 אשר נעזרו בחייהן בשירותי הרווחה, ומחציתן סטודנטיות לעבודה סוציאלית בשנה ב' של התואר הראשון. קורס השני העבירה פרופ' כרמית כץ באוניברסיטת תל אביב והשתתפו בו 40 תלמידים. מחציתם סטודנטים לעבודה סוציאלית בשנה ג' ומחציתם נערים ונערות בני 12 מבית ספר יסודי בעיר, שמרביתם ממצב סוציואקונומי נמוך, רבים מהם מהגרים. הקורסים נמשכו סמסטר אחד, אחת לשבוע, ובסופם נערכו אירועי סיום חגיגיים להם לקהילות ולמשפחות. בשני הקורסים כל נער או נערה צוותו לסטודנטית באופן אקראי ומרבית הפעילויות נעשו בזוגות או בקבוצות.
קורסים אלו מיישמים גישה חדשנית בהוראה ובלמידה, בה נערים ונערות החיים במצבי סיכון לוקחים חלק כשותפי למידה עם סטודנטיות לעבודה סוציאלית. מבנה הקורסים ותוכנם עוצבו בכוונה לאתגר את יחסי הכוחות הקיימים בחברה בין עובדים סוציאליים לנוער בסיכון, באמצעות מודל למידה הדדית המאפשר יצירה משותפת של ידע, והבאת קולם של ילדים ומתבגרים בסיכון כמרכיב של ידע אקדמי רלוונטי,
ערעור יחסי הכוחות
חלק מהסטודנטיות שיתפו שהקורס ערער עמדות מקצועיות, כמו התפיסה שהוכשרו "להיות בעלות הידע". המפגש עם הנערים והנערות הוביל לאימוץ גישה של למידה הדדית, במקום ניסיון לחנך או ללמד. עבור חלקן להיות במקום חדש ולא ידוע היה מבלבל, אך רובן ציינו שזה סייע להן לעבוד עם בני הנוער. "בהתחלה היה לי מוזר רק להיות זאת שעוזרת ולא להוביל את התהליך, אבל אז הבנתי שרק דברים טובים יצאו מזה. הילד הרוויח ביטחון עצמי ואני הייתי שמחה לעשות דברים ביחד בלי לדעת מה הולך לקרות. פשוט להיות בתהליך ולוותר על השליטה" (אביגיל, סטודנטית).
עבור בני הנוער הייתה הלמידה באוניברסיטה כניסה למרחב שלא נתפס כבר־השגה. כך תיארה זאת עמית, בת 12: "הגענו לאוניברסיטה והכול היה גדול כל כך, כמו בסרטים. אף פעם לא חשבתי שאוניברסיטה היא רלוונטית עבורי, אבל להיות שם גרם לי לחלום על זה". בעקבות הקורס פיתחו גם הסטודנטיות מודעות חדשה למעמדן החברתי. הסטודנטית עאישה שיתפה: "ראיתי כמה הילדים היו בהלם כשנכנסו לאוניברסיטה וחשבתי לעצמי שאף פעם לא הבנתי שזה יוצא דופן, זה שאני כאן. עכשיו אני מבינה שזו פריווילגיה".

מערכות יחסים כבסיס לשינוי
מערכות היחסים שנרקמו בין הסטודנטיות לבני הנוער תוארו כמהותיות להצלחת הקורס. יאיר, בן 12, שיתף: "במפגשים הקבוצתיים ראיתי עד כמה הסטודנטיות פתוחות ביחס לעצמן וזה חיזק אותי וגרם לי להאמין שגם אני יכול". המשתתפים בקורס הרגישו שהמפגש האנושי הדגיש את הדמיון ביניהם. "אני זוכרת כשאחת המתבגרות שיתפה משהו אישי שעברתי גם בדיוק באותו זמן. יצאתי מהכיתה כדי לבכות. לא שיתפתי את הסיפור שלי בכיתה, אבל איך שהיא שיתפה את הסיפור שלה והקבוצה תמכה בה גרם לי להרגיש כאילו הם מדברים אליי. זה הוכיח לי שלא משנה מאיפה את, מה הגיל שלך או נסיבות החיים – הכול די אותו דבר" (גליה, סטודנטית).
ההשתתפות בקורס ערערה דעות קדומות וסטיגמות שהיו לסטודנטיות באשר לנוער בסיכון. ההיכרות הבין־אישית סייעה לסטודנטיות לראות את בני הנוער על מכלול תכונותיהם וכוחותיהם. "אני לא מתביישת להגיד את זה – כשראיתי ש־90% מהנערות המתבגרות שלמדו איתנו לא נראו כמו הסטיגמה שהייתה לי בראש, זה גרם לי להבין שזו רק סטיגמה. לא ידעתי כמה הן חכמות וחזקות" (ליה, סטודנטית).
למידה הדדית ויצירת ידע משותפת
בקורס הקבוצות משפיעות זו על זו; כל צד לומד ומפתח תובנות חדשות על עצמו ועל הצד השני. הסטודנטיות לומדות על האתגרים שנערים ונערות במצבי משבר מתמודדים איתם, ובני הנוער זוכים להרגיש שייכים לעולם האקדמי.
הגענו להבנה כי לכל המשתתפים בקורס יש ידע ייחודי שעשוי להטיב עם האחרים. "אני חושבת שהמטרה הייתה ללמוד זה מזה, לא משנה אם אתה סטודנט או נער או מרצה, או איזה סוג של תעודה או ידע יש לך. למדתי הרבה מהמתבגרים, ואני חושבת שגם אנחנו לימדנו אותם דרך החוויות שלנו", כך תיארה הסטודנטית נעמה. הלמידה מחוויות אותנטיות של בני נוער אפשרה לסטודנטיות להבין כיצד נחווית מערכת הרווחה מהצד השני. הן זכו להבין את האתגרים, הקשיים והרגשות של בני הנוער, שלא תמיד אפשר להבינם לעומק דרך שיטות הוראה קלאסיות. "תמיד למדתי על עוני מספרים. זו הייתה הפעם הראשונה שילד לימד אותי על עוני ורק אז באמת הבנתי את ההשפעה" (נורית, סטודנטית).
תחושת מחויבות לשיתוף ילדים ונוער ולהשמעת קולם
ההתנסות בקורס הגבירה בקרב הסטודנטיות את תחושת המחויבות שלהן ליישם פרקטיקה שתפנית עם ילדים ונוער. רוני הסטודנטית תיארה: "קידום השתתפותם של ילדים זה לא אומר לדבר עליהם אלא פשוט לדבר איתם באופן מותאם ולכבד אותם. זה מאפשר השתתפות מוצלחת". רותי מוסיפה: "מעולם לא הבנתי את זה קודם, הזכות הזו של ילדים להשתתף זו האחריות שלי".
בהכשרת עובדים סוציאליים לעתיד יהיה הכרחי לראות בבני נוער במצבי סיכון שותפים אקטיביים בעיצוב הכשרת הסטודנטים. הכרחי להקפיד על החיבור הבין־אישי, על למידה הדדית ועל ערעור יחסי הכוחות. לאחר סיום הלימודים הסטודנטיות יעבדו בשטח, ואנו מקווים שהחוויה הייחודית שחוו בקורס תתרום לזהותן המקצועית ולתחושת המחויבות שלהן לשיתוף ילדים ונוער.
*שמות הסטודנטים והנוער הם בדויים לשם שמירה על פרטיותם
"בהכשרת עובדים סוציאליים לעתיד יהיה הכרחי לראות בבני נוער במצבי סיכון שותפים אקטיביים בעיצוב הכשרת הסטודנטים.
הכרחי להקפיד על החיבור הבין־אישי, על למידה הדדית ועל ערעור יחסי הכוחות."
קאי-צדוק, א., ראובן אבן-זהב, ר. (2020). לא לומדות עליהן בלעדיהן: קורס אקדמי שתפני של סטודנטיות לעבודה סוציאלית עם נערות. מ. קרומר נבו, ר. סטריאר וע. וייס-גל (עורכים). ביקורת בפעולה – פרקטיקות ביקורתיות בשדה החברתי בישראל. (עמ' 233-272). רסלינג.
בלינק הבא: https://bit.ly/3yq6TVj
Kaye-Tzadok, A., & Katz, C. (2021) “It’s Our Duty to Give
Them a Voice” Participation of Children and Adolescents in College Courses. Child Indicators Research, 14(3), 897-915.
בלינק הבא: https://bit.ly/3UV7RAC