The website supports Exploer 11 and up

תוכן עניינים

אודות המיזם

המיזם למניעת התעללות בילדים (מהל"ב) יצא לדרך באפריל 2015 בעקבות מחקר טריאנה (2014) שממצאיו העלו כי אחד מכל חמישה ילדים בישראל עובר התעללות בידי מבוגר. מטרת המיזם היתה לצמצם את ממדי תופעת ההתעללות וההזנחה של ילדים בישראל ולשפר את ההתמודדות המערכתית עימה.

מכון חרוב לקח על עצמו להוביל את מיזם מהל"ב, בשיתוף פעולה עם ארגונים מהחברה האזרחית ומשרדי ממשלה, ובליווי מקצועי של חברת הייעוץ האסטרטגי Boston Consulting Group. זהו המיזם היחיד בתחום זה שזכה למימון משולב מחברה עסקית מתחום ההייטק –   EBSישראל, ומקרן פילנתרופית – קרן שוסטרמן ישראל. מודל משולב זה חיזק את יכולת ההשפעה של המיזם בפועלו לקדם שינוי מערכתי לאורך זמן.

בסוף שנת 2022, שבע שנים לאחר הקמתו של מיזם מהל"ב, החליט מכון חרוב להטמיע את תחום המניעה כאחד מתחומי ההכשרה שבהם מתמקד המכון בהכשרות לאנשי מקצוע, ועל כן הוחלט לסיים את פעילותו של מיזם מהל"ב כיחידה נפרדת.

המצב בישראל

בישראל, כמו במדינות רבות בעולם, חלה התקדמות בזיהוי ובאיתור של ילדים נפגעי התעללות והזנחה, וכן בטיפול בילדים הללו. כמובן שיש עוד הרבה מה לשפר בתחום זה, אך בזכות ההכשרה וההתמקצעות יש כיום מומחים רבים יותר ומגוון גופים הממקדים את עשייתם באיתור ובטיפול בילדים הנפגעים. 

לא זהו המצב כשמדובר במניעה של התעללות בילדים ובהזנחתם. לצערנו, עדיין אין בנמצא די תוכניות ויוזמות מניעה, אין די ידע מקצועי שיסייע לאנשי המקצוע להבין מה אפקטיבי ומה לא, ומעט מדי משאבים מופנים למימון תוכניות מניעה בכלל ולתוכניות למניעת התעללות והזנחת ילדים בפרט. מניעה נתפסת כתחום מורכב ומאתגר ורבים מעדיפים להימנע מלעסוק בו. קשה למדוד את האפקטיביות של תוכניות מניעה; לעיתים רק כעבור לפחות עשור ניתן יהיה לראות תוצאות בשטח ולמדוד את מידת ההצלחה של פעולות המניעה, ולכן מאתגר גם לגייס לגיטימציה, שותפים ומקורות מימון לתוכניות אלה.

עם זאת, לאט לאט גוברת ההבנה בקרב העוסקים בתחום ההתעללות וההזנחה בילדים שכל שקל שנשקיע במניעת התופעה ובצמצום ממדיה עשוי לחסוך סכומים גדולים בהרבה בעתיד – סכומים שנוכל להשקיע בטיפול בנפגעים ובפוגעים ובשיקומם.

מדוע חשוב כל כך לדבר על מניעה?

  • להתעללות בילדים ולהזנחתם השלכות חמורות על ילדים, עד כדי נכות פיזית/נפשית או מוות.

  • התעללות בילדים היא מגפה חברתית מורכבת שאינה משתייכת לדיסציפלינה אחת – חברתית, רפואית או משפטית.

  • נדרשת מעורבות של אנשי מקצוע מתחומים שונים בכדי להתמודד עם מימדי התופעה ולפעול לצמצומה.

  • לא נוכל להתמודד עם התופעה אם לא נפעל ונשקיע בשילוב של מניעה, זיהוי וטיפול.

ערכת כלים להורים במקרי חשד שילד/ה נפגעו

תחומי הפעילות של המיזם

1. השפעה על דעת הקהל

המסרים המרכזיים של מסע ההסברה היו:

  • אחד מכל חמישה ילדים בישראל עובר התעללות בידי מבוגר. לכולנו יש חלק במניעת התופעה.

  • התעללות בילדים יכולה להתרחש בכל מקום בארץ, ללא הבדל מעמד חברתי-כלכלי, דת או מין.

  • מכירים ילד או ילדה הסובלים מהתעללות? דווחו על כך.

2. עידוד יוזמות חדשות למניעת התעללות בילדים והזנחתם

בשנת 2017 הוקמה החממה ליזמות חברתיות "אחד מחמישה" – תכנית הזנק למיזמים בתחום של מניעת התעללות והזנחת ילדים. משימתה של החממה היה לעודד יצירה של מיזמים חדשניים המתמקדים בצמצום התופעה של התעללות בילדים, ללוות אותם ולתמוך בהם.

בשלושה מחזורים שפעלו במסגרת החממה השתתפו 40 יזמים חברתיים ממגוון תחומי מקצוע – אנשי טיפול, חינוך, משפט ובריאות. במסגרת החממה היזמים זכו למפגשי למידה קבוצתיים, ליווי אישי צמוד, מענקים כספיים וחיבור לשותפים אסטרטגיים.

מודל העבודה נלקח מעולמות ההייטק והטכנולוגיה המעודדים חשיבה יזמית ויצירתיות למציאת פתרונות לבעיות שונות. הייחוד של "אחד מחמישה" התבטא בכך שזוהי החממה היחידה שהתמקדה בעידוד יוזמות בתחום של התעללות בילדים עם דגש על מניעה.

במהלך השנים האחרונות פעלו ברחבי הארץ מספר מיזמים בוגרי החממה. בינהם:

  • מיזם ‘חבלי קשר’ המציע מענה מהיר ונטול בירוקרטיה לנשים הסובלות מדיכאון אחרי לידה, באמצעות התערבות קצרת מועד בתקופה הקריטית שלאחר הלידה, המסייעת לאם בקבלת טיפול ראשוני שיוכל למנוע מקרי פגיעה בילדים.

  • מיזם ‘תקוה’ הפועל לצמצום הצורך בהוצאה של ילדים בגיל הרך מהבית ובהעברתם למסגרות חלופיות, עקב התעללות או הזנחה קשים מצד הוריהם. המיזם מציע אבחון וטיפול קצר מועד באחד הגורמים הנפוצים להתעללות בילדים - פוסט-טראומה (PTSD) של ההורים.

  • מיזם 'ביחד - יוצרים סביבה בטוחה לילד' הינו משחק קופסא מהנה, מאתגר וקליל המיועד לילדים ולהורים למשחק משותף סביב נושא המוגנות המינית של הילדים. מטרות המשחק הינן לפתוח שיח בנושא בין הילד לבין המבוגר שעמו הוא משחק ולאפשר לילד ללמוד ולתרגל את כללי המוגנות.

  • מיזם 'עֶינֵי המידבר' הנותן מענה לצרכי הקהילה הבדואית דרך הנגשת שירותים למקום המגורים בתקופה הקריטית שלאחר הלידה (אלף הימים הראשונים), ומסייע לאם בקבלת טיפול ראשוני ומידע בריאותי ופסיכוסוציאלי, המעודדים התפתחות תקינה של הילד ומניעת מצבי סיכון.

בוגרי המחזור הראשון של החממה

3. מדידה וניטור של שכיחות תופעת ההתעללות בילדים

4. שינוי ועיצוב סדר יום מדיני/פוליטי

המטרה היא לעשות שימוש בכלי סנגור ושינוי חברתי, בעידוד חקיקה ובניטור מדיניות הממשלה ויישומה לשם העלאת התופעה לראש סדר העדיפויות המדיני וכאמצעי להפחתת התעללות בילדים. למרות ההתקדמות בחקיקה בכל הנוגע לילדים נפגעי התעללות בישראל, לא קיימת עדיין ראייה חוקית כוללנית ומקיפה של סוגיה זו. התשתית החוקית הקיימת זקוקה לרענון ולחידוש, וכן לתוספת נדבכים עדכניים בכל עת.

בשנים 2015 – 2018 קודמו בשיתוף המועצה לשלום הילד מספר הצעות חוק למניעת התעללות בילדים. בשנים שלאחר מכן פעילות המיזם התמקדה במפגשים עם קובעי מדיניות וקיום ביקורים של קובעי מדיניות בקמפוס חרוב לילדים.

במקביל ענת אופיר, מנהלת המיזם, היתה חברה בוועדה הציבורית לשינוי מדיניות ביחס לפגיעה מינית בתקופת הילדות, בהובלת מכון חרוב. הוועדה הציבורית קיימה הליך שיתוף ציבור בקרב מעל 500 נפגעות/י פגיעה מינית בילדותם, במטרה להביא את הקול של הנפגעים אל תוך תהליכי שינוי מדיניות לשיפור השרותים לילדים/ות שנפגעו מינית. הוועדה פרסמה את דוח מסקנותיה ופעלה מול כל כל משרדי הממשלה העוסקים בילדים הנפגעים, במטרה לקדם את יישום מסקנות הדוח. 

המערכת בפעולה, אין לסגור את הדפדפן עד להצגת אישור ההרשמה באתר.