The website supports Exploer 11 and up

 

הפנים שמאחורי

הכינו את הסינר, כאן נאפים חיים חדשים

הפנים מאחורי המטבח הטיפולי של אושרת נחום חזן

מאת – ד"ר גל אבני ברלב, עורכת

 אושרת נחום חזן
בת 42, מתגוררת בירושלים
אמא לנועם ושירה
תזונאית קלינית ומורה לקונדיטוריה ולבישול.
בעלת "ביס של אושר" – יזמות והדרכה בתחום הקולינרי

 בפינה חמה בלב "מסילה", הרחק מהמולת היומיום, ניצב המטבח של אושרת נחום חזן. כאן נרקמים לא רק בצקים ועוגות, אלא גם חוויות של שייכות, הצלחה ולמידה משמעותית. אושרת, תזונאית קלינית, מורה לקונדיטוריה ובעלת עסק עצמאי בשם "ביס של אושר", פועלת כבר יותר מעשור במעון הנעול "מסילה" ובשלוש השנים האחרונות גם עם הילדים ובני הנוער של כפר הילדים "בית אפל", המשלב פנימייה, פנימיית יום ומרכז חירום – שם היא יוצרת מרחבים טיפוליים לבני נוער דרך עשייה קולינרית. אושרת עובדת עם שתי מורות, שאחת מהן הייתה תלמידה שלה בגיל 14 במסילה והיום היא אשת חינוך ואימא לילד מתוק. 

מגיל שמונה עשרה אני במטבחים, הייתה לי מסעדה וחברת קייטרינג, אבל היום אני עושה את הפרויקט הכי גדול וחשוב שלי – יזמות עסקית לילדים ובני נוער שהוצאו מהבית למסגרות טיפוליות, בתחום הקולינרי.

המטבח כמרחב טיפולי: עשייה שמפעילה חושים, מחזקת ביטחון, עצמאות וערך עצמי

העיסוק בקולינריה הופך לסוג של טיפול רגשי, שמוביל את הילדים קדימה. יש משהו בחלל של המטבח שמלמד אותם המון דברים ומפעיל את כל החושים. במטבח הכללים נוקשים (ניקיון, משמעת, בטיחות, התנהלות עצמאית, עבודת צוות) והילדים והנערות לומדים אותם תוך כדי עבודה. צריך לזכור שהם באים מעולם ללא גבולות, משמעת, ניקיון או מבוגר משמעותי שיכוון אותם. אך כשכל אלה מועברים עם חום ואהבה – אנחנו יוצרים קרקע בטוחה. אלה לימודי קונדיטוריה וגם קצת בישול. הן לומדות את כל סוגי הבצקים ומגוון קינוחים אישיים. כל נושא נלמד לעומק ולאחר מכן נבחנים עליו ועושים פרויקטים.

הנערות עבדו במשך ימים ואז ראו את הלוחמים מתענגים על האוכל שלהן – זה מעצים טיפולית, וקשה לתאר את ההתרגשות ואת חוויית ההצלחה שלהן.

 

הפרויקט הכי גדול שלנו במסילה היה כשהנערות הכינו מזנון לשמונים לוחמים שיצאו מעזה והגיעו לשדה תימן לכבוד חג השבועות. המזנון כלל לחמים, מתבלים, סלטים, מאפים, פיצות ופסטות, רטבים מוקרמים ורביולי בעבודת יד וכמובן הקינוחים שהכינו בעצמן מאפס. היתרון של העיסוק בקולינריה הוא שיש תוצרים מידיים שאפשר לראות, להריח ולטעום. הנערות עבדו במשך ימים ואז ראו את הלוחמים מתענגים על האוכל שלהן – זה מעצים טיפולית, וקשה לתאר את ההתרגשות ואת חוויית ההצלחה שלהן.

פרויקט אחר עם נערות מסילה מתקיים כבר חמש שנים במועדונית לילדים בסיכון בית וגן בירושלים. הן מגיעות אחת לשבועיים למועדונית ועד חמש בערב מלמדות קונדיטוריה את הילדים שמגיעים אחרי בית הספר. הפרויקט הזה מרגש כי הן מקבלות את המקום של המדריכה. פתאום הן האחראיות ושצריכות להנהיג ילדים לא פשוטים. נדרשת מהן סובלנות ויכולת התמודדות עם מצבים נפיצים כשהפעם הן הגורם המרגיע. אפשר לדמיין כמה זה מעצים יכולות שליטה ורגיעה עצמית.

לומדות, יוזמות, מרוויחות: קונדיטוריה כקרש קפיצה

שולחן מתוק לחיילים
שולחן מתוק לחיילים

כדי ליצור את המוצר הכי טוב נרקמת מערכת יחסים בינהן שאין שני לה.

 

פעם בשבוע הנערות מכינות מוצרים כדי למכור אותם לאנשי הצוות במעון וכך להרוויח דמי כיס ולהתנסות ביזמות עסקית.

כדי להיכנס ליזמות העסקית, הנערות עוברות הכשרה בקונדיטוריה במשך כשלושה חודשים. עליהן לעמוד בזמנים, לעבוד עצמאית ובצוות, להבין את כללי המטבח. נערה חדשה תהיה עוזרת אישית של נערה ותיקה כדי ללמוד ממנה, והיא לא תרוויח כסף עד שתוכיח את עצמה. ותיקה ומתלמדת לומדות לתקשר זו עם זו ולעבוד ביחד, כדי ליצור את המוצר הכי טוב נרקמת מערכת יחסים בינהן שאין שני לה.

מה גורם לנערה שמגיעה מעולם אלים וכאוטי לקום מאוד מוקדם ולעשות משהו שהוא אפילו לא בשבילה? זהו בדיוק הדבר שהן צמאות לו  להרגלים ולכללים. אלה נותנים לנו ביטחון ומצד שני, הן מקבלות חיבוק מאוד גדול. הן רוצות להיות חלק מזה. הסוד הוא גבולות ברורים, חיבוק גדול וסדר שמארגן את העולם והלב

אנחנו רוצים לתת להן כמה שיותר כלים לקראת היום בו יצטרכו להתמודד לבד עם העולם שבחוץ, אבל ממקום של תחושת יכולת וביטחון.

 

הבנות מכינות קינוחים
אשרת עם הבנות במטבח

יוצאות החוצה: שיתופי פעולה ופוד־טראק חדש

יש לנו שיתופי פעולה עם החווה האקולוגית של אורלי בימי מכירות בשישי ובפסטיבלים שהיא מארגנת. יש פרויקט חדש עם בית קפה "איטה" בעין כרם, שיצר סביבת תעסוקה נוחה ובטוחה לנשים שעברו חוויות חיים קשות ושבו הן עובדות ומוכרות את התוצרים שלהן.

בקרוב נפתח משאית פודטראק קפה בגבעת יערים שיעסיק רק בנות ממסילה. זהו שלב מתקדם ביזמות העסקית כי זו עבודה תחת לחץ עם הרבה לקוחות שממתינים בתור. אנחנו רוצים לתת להן כמה שיותר כלים לקראת היום בו יצטרכו להתמודד לבד עם העולם שבחוץ, אבל ממקום של תחושת יכולת וביטחון.

ביס של אושר גם במעון צופיה

אנחנו נמצאים גם במעון צופיה כבר מעל לעשור. זהו מעון מעון אבחוני לבנות המיועד להתערבות קיצרת מועד בזמן משבר ומספק לבנות מחסה מהעולם שבחוץ וכלים להתמודדות עמו.

בצופיה אנחנו מקיימות סדנאות כשמגמת הקונדיטוריה מהווה עוגן שמייצר קשר בין המקום האבחוני הנעול לעתיד, שבו הם תוכלנה להשתמש בכלים הנלמדים בקונדיטוריה לצרכי עבודה ופרנסה. חלק מהבנות אני פוגשת בהמשך הדרך במעון מסילה.

"ביס של אושר" מלמד מיומנויות קונדיטוריה, בישול ופיתוח של יזמות עסקית. "מטבח הוא לא רק מקום להכנת אוכל – הוא מקום לבניית חיים", אומרת אושרת. כשהיא מדברת על הנערות, עיניה בורקות: "כשהן נכנסות לכיתה, הכללים ברורים – שיער אסוף, ידיים שטופות, סינר – הכללים של המטבח, המיומנויות, הסדר וההרגלים עוברים גם לחיים האישיים שלהן. כל נערה מקבלת הזדמנות ללמוד, להתקדם ולהפוך למובילה".

המערכת בפעולה, אין לסגור את הדפדפן עד להצגת אישור ההרשמה באתר.