The website supports Exploer 11 and up

 

מומחים מניסיון חיים 

להפוך פגיעה בילדות למנוע לשינוי עבור ילדים נפגעים

ענת אופיר, מנהלת תחום הכשרת המונים ומומחיות מניסיון חיים

בגיליון זה אנו מבקשים לשים תחום חדש באור הזרקורים – פיתוח ושילוב ידע של מומחים מניסיון חיים אשר חוו פגיעות בילדותם. בשנים האחרונות אנו במכון חרוב פועלים להשמיע את קולם של מי שנפגעו בילדותם, בכוונה לשלב את הידע שצברו מניסיון חייהם בהכשרות לאנשי מקצוע ובקידום מדיניות בתחום ילדים נפגעי התעללות והזנחה. אנו מקוות שהראיונות עם מומחים מניסיון חיים, הפועלים כל אחד בדרכו להעלאת מודעות ולמניעת פגיעה בילדים, יעוררו בכם השראה ללמוד עוד על התחום ולשלבו בעבודתכם בשטח.

בעשור האחרון אנו עדים בישראל ובעולם לפיתוח ידע ולהכרה בחשיבות שילוב "ידע מניסיון חיים" בהכשרות, בעיקר בתחומי בריאות הנפש וההתמכרויות. בארגונים כמו אנוש ומכון ברוקדייל אף גויסו מומחים מניסיון חיים כיועצים או כמובילי תחום ידע מניסיון חיים. 

כבר מתחילת דרכו, מכון חרוב שילב בהכשרות ובימי עיון עדויות בגוף ראשון של אנשים שנפגעו בילדותם. ב־2020 יזמה פרופ' כרמית כץ את הקמתה של הוועדה הציבורית לשינוי מדיניות ביחס לפגיעה מינית בתקופת הילדות, ומכון חרוב הפך לשותף מרכזי למהלך פורץ דרך זה לשיתוף הציבור בתחום. הוועדה הוקמה כדי לשנות מדיניות ושירותים המיועדים לילדים שנפגעו מינית ולבוגרים שעברו פגיעה בילדותם, באמצעות איסוף סיפורים מיותר מ־500 איש ואישה שנפגעו מינית בילדותם. המטרה הייתה ללמוד מחוויות חייהם על השינויים שיש להוביל במדיניות, בדרכי הטיפול ובדרכי המניעה של פגיעה מינית בילדים.

לאחר ניתוח העדויות פורסם דו"ח הוועדה בדצמבר 2021 והושק בטקס חגיגי בבית הנשיא. נכחו בו חברי הוועדה וחברי הגרעין האקטיביסטי – מומחים מניסיון חיים שהעידו בפני הוועדה והחליטו להשתתף בתהליך יישום והטמעת מסקנותיה ברשויות. גם בדיונים הרבים עם הדרג המנהל בכל משרדי הממשלה וועדות הכנסת הרלוונטיות שהתקיימו בעקבות פרסום הדו"ח, נציגי הוועדה ונציגי הגרעין האקטיביסטי השמיעו יחד את המסרים שלהם לקובעי המדיניות.

ב־2021 נפתח קורס Experts by Experience בשלוחה האמריקאית של חרוב בטולסה, אוקלהומה ובו השתתפו נפגעים בילדותם, כדי להעצים ולתת כלים לספר את סיפורם בהכשרות לאנשי מקצוע. החלטנו לפתוח הכשרה כזו בישראל והתאמנו תכנים ומבנה למספר ימים מרוכזים. מטרתנו הייתה לספק למשתתפים כלים של "סטורי-טלינג", לחדד מסרים מסיפורם האישי כדי לבנות סיפור מותאם לקהלים שונים, להציע שיטות לשמירה על המספֵר ועל הקהל, להקנות כלים לעמידה מול קהל, לאפשר ליווי אישי והתנסות בפרזנטציה מול קהל ועוד. חשוב לציין שאף שהקבוצה אינה טיפולית בהגדרתה, יש לה אופי מרפא ומעצים כמו לקבוצות לעזרה עצמית.

המטרה הראשונה הייתה מעשית – הרחבת מעגל המרצות והמרצים של מכון חרוב ושיפור מיומנויותיהם. ביקשנו להשתתף בתנועה גדולה יותר להבאת נפגעות ונפגעים לקדמת הבמה, להשמעת קולם, ללמידה של אנשי מקצוע וקובעי מדיניות ממי שנפגעו בילדותם, ולהפצת התפיסה שכולנו נצא נשכרים משילוב של ידע מקצועי וידע מניסיון חיים. המטרה השנייה הייתה למזג את הידע מניסיון חיים עם ידע מקצועי בתחום, משום שפעמים רבות דווקא אלו שחוו פגיעות בילדותם נדחקים לשוליים בתהליכי למידה, הכשרה, עיצוב מדיניות או חקיקה, ומשום שהמאמצים בשטח לטיפול בנפגעים לרוב אינם נעשים מתוך הקשבה לידע ולכוח שצברו הנפגעים המתמודדים עם המערכות ביומיום.

בתוכנית ביקשנו להנכיח את הכוח והידע של המשתתפים בתהליך עיבוד סיפורם להרצאה, מתוך הבנה כי בעזרת גורמי חוסן שונים, התמודדות עם הטראומה עשויה להביא גם לצמיחה חיובית אצל הנפגעים. הצמיחה עשויה להתבטא למשל ביכולת לחוש אמפתיה כלפי אחרים במצבים דומים, או בהרחבת הידע על אודות פגיעות שונות ודרכי התמודדות והגנה מפניהן. בעזרת יכולות אלו, הידע של מי שנפגעו בילדותם יכול להפוך לכוח חשוב בהכשרת אנשי ונשות מקצוע העובדים עם ילדים.

בשנתיים האחרונות סיימו כ־30 בוגרים בשני מחזורי הכשרה ויצאו לשטח. חלק מהבוגרים מרצים בהכשרות של המכון בשוטף. בשנה האחרונה הנגשנו את הידע מניסיון חיים באמצעות הרצאה במבנה של שיחה בין איש מקצוע ומומחה מניסיון חיים, ובו שולבו סיפור חייו ומסריו של המומחה מניסיון חיים והידע המקצועי של איש המקצוע. פורמט זה מותיר רושם עז בקרב אנשי המקצוע המשתלמים.

במאי 2024 ייפתח מחזור שלישי של "הכשרת מרצים מומחים מניסיון חיים", והוא יוקדש למשתתפים שנפגעו בילדותם ושהו במסגרות חוץ־ביתיות (פנימיות, הוסטלים ואומנה). אנו מקווים להרחיב את מעגל המרצים שיוכלו לתרום מניסיון חייהם בנושא, כפי שנעשה בעבר. למשל במחקר פעולה משתף שהובילו מכון חרוב והמפעל להכשרת ילדי ישראל (מל"י) בנושא השמה וליווי של אחאים בהשמה חוץ־ביתית, השתתפו גם צעירים ששהו במסגרות של מל"י בילדותם.

גם בעקבות אירועי 7 באוקטובר ערכנו מפגשי זום עם בוגרי הכשרות "מרצים מומחים מניסיון חיים" ללמידה על טראומה קולקטיבית והטראומה האישית שחוו. מהמפגשים סוכמו עקרונות התערבות במצבי משבר לאומיים עבור אנשי מקצוע המלווים נפגעי טראומה אישית.

בימים אלו אנו פועלים להרחבת השילוב של ידע מניסיון חיים גם בהוראה באקדמיה. אנו מקווים שבקרוב כל הסטודנטים במקצועות המשלבים עבודה עם ילדים יזכו להיחשף למרצים מומחים מניסיון חיים בהכשרתם האקדמית

.

אם אתם מעוניינים לשלב בעבודתכם הרצאה עם מומחה מניסיון חיים, נשמח לקשר אתכם עם בוגרי ההכשרות שלנו, במייל anato@haruv.org.il

טקס השקת דוח הועדה הציבורית לשינוי מדיניות ביחס לפגיעה מינית בתקופת הילדות, בבית הנשיא
המערכת בפעולה, אין לסגור את הדפדפן עד להצגת אישור ההרשמה באתר.