דבר העורכות
אנחנו שמחות ונרגשות עם צאת הגיליון הנוכחי – גיליון רב-נושאי ובו מאמרים על היבטים שונים של העבודה עם ילדים נפגעי התעללות והזנחה וטראומה.
שלושה מאמרים בגיליון עוסקים בהשמה חוץ-ביתית מזוויות שונות: האחד עוסק בסוגיות מרכזיות העומדות היום לפני תחום האומנה במזרח ירושלים; בריאיון שערכה גל פרידמן האוזר עם נדא עומר מוצגים המאפיינים של אוכלוסיית מזרח ירושלים, המציבים אתגרים לצד יתרונות באומנת קרובים. מאמרה של ד"ר שירלי בן שלמה מציג מחקר בנושא הגורמים לקריסת אומנה בגיל ההתבגרות, ואילו מאמרם של יהונתן צאיג ואורנה טאוס מתאר, במבט לאחור, חוויות ותובנות משהייה במסגרת חוץ-ביתית של מי שהוצא מביתו והיום הוא מדריך באותה מסגרת.
עינב לוק, איריס (מנדה) בן יעקב ואורית ברג כותבות על פעולות מערכת החינוך למניעת פגיעה מינית ולקידום תרבות של כבוד לאדם ולגופו – תוכנית המשולבת לאורך כל שנות הלימודים. במסגרת פעולות אלו נשות ואנשי החינוך מתבקשים להציג לפני תלמידיהם דרכים ליצירת מרחב מוגן אישי, שעשוי לסייע להם להיחלץ מפגיעה, למנוע פגיעה ואף להימנע מלפגוע. מאמר אחר בהקשר החינוכי נוגע לנוער חרדי נושר. ידוע ששיעורי הנשירה בחינוך החרדי גבוהים בעקביות בהשוואה לנשירה בקבוצות האוכלוסייה האחרות בישראל. מאמרם של אדר אניסמן, נדב רוזנבלט ושלומית קפלן עוסק בנוער חרדי יוצא בשאלה המעוניין להשתלב בחברה, אך נדרש לו סיוע שעשוי למנוע ממנו להגיע לכדי סיכון ופגיעה ולקדם אותו למיצוי מלוא הפוטנציאל שלו.
במדור "מה חדש" סוקרות נוי ישראלי, רותם רודיטי ופרופ' כרמית כץ שני מחקרים חדשים שהתפרסמו השנה, הקשורים לתחומי החינוך והבריאות. האחד עוסק בחוויותיהם של אנשי חינוך בישראל בהתמודדות עם מקרים של התעללות והזנחה, והשני עוסק בהכשרת סימולציה לאחיות חדר מיון: חיזוק הידע, תחושת המסוגלות והביטחון בזיהוי מקרים של התעללות בילדים והזנחה, בדיווח עליהם ובטיפול בהם.
דיווחים על ילדים אשר יש חשד לפגיעה או להתעללות בהם מופנים לעיתים לוועדות הפטור מחובת דיווח. מטרת הוועדות – לבחון את בקשת עו"ס לחוק נוער, שאליו הגיע דיווח על פגיעה בקטין בידי אחראי או במוסד חינוכי, להימנע מהעברת דיווח למשטרה ומפתיחה בחקירה. מאמרה של עו"ד אשרת שוהם מתאר את תהליכי העבודה, השיקולים והעקרונות המנחים של ועדות הפטור בקבלת החלטותיהן.
שני מאמרים עוסקים במענים לילדים במשפחות הנתונות בסכסוכי גירושין בעצימות גבוהה:
מאמרן של ד"ר יואה שורק, ד"ר טל לנטו וזהר אור שרביט סוקר סוגי מענים שונים עבור ילדים שהוריהם נתונים בהליך פרידה וגירושין – בעולם ובישראל. המידע והתובנות שעולים מסקירה זו עשויים לסייע בתהליך קביעת המדיניות ופיתוח המענים למשפחות ולילדים בתהליך פרידה וגירושין בישראל. עוד מאמר שנוגע במענים למשפחות בסכסוך גירושין בעצימות גבוהה הוא מאמרן של ליאת בכר, טלי שלו-אלימלך, אורלי בן מרדכי ומיקה קלנר. במאמר מתואר מודל לעבודה טיפולית מערכתית עם משפחות בקונפליקט גירושין, שפותח בתחנה לטיפול זוגי ומשפחתי באשדוד.
ארבעה מאמרים עוסקים בהיבטים שונים של פגיעה מינית בילדים:
מאמרו של ד"ר יהונתן פיאמנטה עוסק בסוגיית הסליחה בין נפגעים/נפגעות ובין פוגעים/פוגעות ומשמעויותיה האפשריות עבור ילדים נפגעי עבירה. אף שסליחה אינה הכרחית בתהליך ההחלמה של הנפגעים, היא עשויה לקדם את רווחתם הנפשית של נפגעי עבירה בכלל ושל קורבנות התעללות מינית בפרט.
מאמרן של יעל עובדיה ועו"ד עפרה בן מאיר עוסק בנושא העימותים שנערכים במשטרה בין קטינים נפגעים מינית לפוגעים, על תרומתם המשפטית ועל הנזק הפוטנציאלי הגלום בהם.
מאמר נוסף בנושא פגיעה מינית הוא זה של רים דראושה ופרופ' רחל לב-ויזל, העוסק בתפיסת מידת החומרה של פגיעה מינית בקרב הורים מוסלמים שילדיהם נפגעו מינית מחוץ למשפחה, ומשווה בין תפיסת האימהות לתפיסת האבות.
מעבר לעוצמות המצוקה הגבוהות הנלוות להתעללות, הפנייה לפגיעה עצמית כאמצעי ויסות משקפת את חווייתו הפנימית של המתבגר שעליו להתמודד ולווסת כל חוויה פנימית בכוחות עצמו. מחקרים מראים שחשיפה להתעללות פיזית, רגשית ומינית מגבירה את הסיכון לפגיעה עצמית. ליטל פלג עוסקת במאמרה בגורמים המסבירים את הקשר בין התופעות.
ד"ר יואל שפרן כותב על הערכת מסוכנות במערכת המשפט. הוא מנתח את יעילותן של השיטות להערכת המסוכנות בהשוואה לכלים אחרים, בוחן היבטים מתודולוגיים, מקצועיים ואתיים של התחום, ומדגיש את השפעתן של שיטות אלה על קבלת החלטות במערכת המשפט ועל מניעת עבירות חוזרות בתחומי אלימות במשפחה ופגיעות מיניות.
אנו מקוות שתמצאו בכתוב עניין, תועלת ומשמעות.
טלי ויפה