The website supports Exploer 11 and up

הערכת מסוכנות במערכת המשפט

ניתוח השוואתי ויישומי בתחומי אלימות במשפחה

ופגיעות מיניות

 
יואל שפרן*

 

ינואר 2025

הערכת מסוכנות היא מרכיב מהותי במערכת המשפט המודרנית, המשמשת לניהול וטיפול במגוון פוגעים. השיטות להערכת מסוכנות עברו ממודלים קליניים לא מובנים לכלים אקטואריים מתוקפים, במטרה לשפר את הדיוק והאובייקטיביות בהערכות אלו. יתרונה הבולט של הערכת המסוכנות טמון בגישתה הרב-תחומית, המשלבת מידע משפטי, רפואי, פסיכיאטרי וסוציאלי, ומאפשרת חיזוי מדויק יותר של הסיכון לרצידיביזם(1). כלי זה מאפשר התאמה אישית של תוכניות טיפול ופיקוח, וכן מעקב אחר שינויים ברמת הסיכון לאורך זמן. יש חשיבות מכרעת להכשרה מקצועית מעמיקה של מבצעי הערכות המסוכנות, בייחוד לאור תפקידן החיוני של הערכות אלה בהגנה על קטינים במקרים מורכבים. הערכות מסוכנות משמשות כלי מרכזי בניהול מסוכנות עתידית, במניעת עבריינות ובהגנה על הציבור, לצד איזון בין זכויות הפרט ליעילות הטיפול והשיקום (Hanson et al., 2016; Skeem & Monahan, 2011). המאמר מנתח את יעילותן של השיטות להערכת המסוכנות בהשוואה לכלים אחרים, בוחן היבטים מתודולוגיים, מקצועיים ואתיים של התחום, ומדגיש את השפעתן של שיטות אלה על קבלת החלטות במערכת המשפט ועל מניעת עבירות חוזרות.

הערכת מסוכנות במקרה שהקורבן קטין

הערכת מסוכנות ממלאת תפקיד מכריע במערכת המשפט המודרנית, בייחוד בהקשר של עבירות מין כלפי קטינים. חשיבותה מתעצמת כאשר הקורבן נתון למרותו של הפוגע, מצב היוצר תלות רב-ממדית המקשה את זיהוי הפגיעה, דיווחה ומניעתה. המורכבות גוברת לנוכח העובדה שבמקרים רבים פוגעים מינית בקטינים אינם מובאים לכדי הרשעה, או שהראיות אינן מספיקות להעמדתם לדין. במקרים שבהם חסרות ראיות והוכחות פליליות, הערכת מסוכנות משמשת כלי חיוני עבור מערכת המשפט. כלי זה מאפשר לזהות ולכמת את רמת הסיכון להישנות הפגיעה, ובהתאם לכך – לנקוט צעדים מניעתיים מתאימים (Broadley, 2012; Soothill et al., 2005). בית המשפט מוסמך להורות על ביצוע הערכת מסוכנות כתנאי לקבלת החלטות הנוגעות להבטחת ביטחונם של הקטינים ולטובתם.

כלים מתקדמים כגון SVR-20 (Rettenberger et al., 2011) מוכיחים יעילות בזיהוי פוגעים בסיכון גבוה לביצוע עבירות חוזרות, בייחוד אם לא הוגש כתב אישום אך קיים חשש ממשי להמשך הפגיעה (Turner et al., 2016). הערכת מסוכנות מדויקת מגשרת על הפער בין המערכת המשפטית הפורמלית ובין הצורך בהגנה מיידית ואפקטיבית על קורבנות פוטנציאליים, מאפשרת פעולה פרואקטיבית להגנה על קטינים בסיכון, בד בבד עם שמירה על עקרונות הצדק והגינות ההליך המשפטי.

השוואה בין הערכת מסוכנות לכלי הערכה אחרים

שלא כהערכת מסוכנות, כלי הערכה דוגמת תסקירי רווחה, מסוגלות הורית, מבחנים פסיכו-דיאגנוסטיים ואבחונים פסיכיאטריים ממוקדים בהיבטים אחרים, שאינם בוחנים באופן ממוקד ומעמיק את סוגיית המסוכנות. להלן נרחיב על כל אחד מכלים אלו ונדגיש את ההבדלים ביניהם ובין הערכת מסוכנות:

תסקירי רווחה

תסקירי רווחה והערכות מסוכנות הם שני כלים מרכזיים במערכות המשפט והרווחה, אך הם נבדלים זה מזה בתכלית, במתודולוגיה ובשימוש. תסקירים אלה, הנכתבים על ידי עובדים סוציאליים או קציני מבחן, מספקים תמונה הוליסטית של מצבו החברתי, המשפחתי והאישי של הנבדק. הם מתמקדים בהערכת המצב הסוציו-אקונומי, בזיהוי צרכים חברתיים ורגשיים, ובבחינת מערכות התמיכה הקיימות (Myhill & Hohl, 2019). שלא כהערכות מסוכנות, תסקירי רווחה אינם מכוונים לחיזוי התנהגות עבריינית עתידית, אלא מציגים מבט רחב על מכלול הגורמים המשפיעים על חיי הנבדק.

מבחינה מתודולוגית, תסקירי רווחה נשענים על שיטות איכותניות ועל מגוון מקורות מידע, ובכלל זה ראיונות, ביקורי בית ודוחות ממסגרות שונות. לעומתם, הערכות מסוכנות משתמשות בכלים סטנדרטיים ומתוקפים אמפירית, כגון HCR-20 או Static-99 (Douglas et al., 2014; Hanson et al., 2016; Phenix & Epperson, 2016).

השימוש בשני הכלים במערכת המשפט שונה: הערכות מסוכנות משמשות בעיקר להחלטות הנוגעות לענישה, לשחרור מוקדם או לתנאי פיקוח, ואילו תסקירי רווחה מסייעים בהחלטות רחבות יותר הנוגעות לרווחת הפרט או המשפחה, כגון הצורך בהתערבות סוציאלית או בתמיכה קהילתית. ההבדל המהותי ביניהם מתבטא בכך שתסקירי רווחה אינם מספקים הערכה של רמת הסיכון, אלא מציגים תיאור מפורט של מצב הנבדק והמלצות על שירותים או התערבויות מתאימות.

הערכות מסוגלות הורית

הערכות מסוגלות הורית משמשות כלי ייחודי במערכות המשפט והרווחה, המתמקד ביכולתם של הורים לספק לילדיהם טיפול הולם ולענות על צורכיהם. שלא כהערכות מסוכנות, הערכות אלו מתמקדות ביכולות ההוריות הנוכחיות ובפוטנציאל לשיפורן – ולא בחיזוי התנהגות עבריינית או אלימה (Bonta & Andrews, 2007). הן משמשות בעיקר בסכסוכי משמורת ובהליכי אימוץ, או כשעולה חשש לרווחת הילד במשפחה.

מתודולוגית, הערכות מסוגלות הורית מבוססות על תצפיות, ראיונות ומבחנים פסיכולוגיים, ומספקות תיאור איכותני של יכולות ההורה ושל הקשר עם הילד. בעוד הערכות מסוכנות משתמשות בכלים סטנדרטיים לחיזוי כמותי של סיכון, הערכות מסוגלות הורית אינן מכוונות להערכת סיכון ספציפי לפגיעה או אלימות.

הבדל מהותי נוסף הוא שהערכות מסוכנות מזהות שינויים ברמת הסיכון לאורך זמן (Viglione et al., 2017), ואילו הערכות מסוגלות הורית מתמקדות במצב הנוכחי ובפוטנציאל לשיפור בטווח הקצר והבינוני. שילוב הכלים השונים מאפשר למערכות המשפט והרווחה לקבל תמונה מקיפה ומאוזנת, הכוללת הבנה של המצב הנוכחי לצד הערכת סיכונים עתידיים, וכך מסייע שילוב הכלים בקבלת החלטות מיטביות המאזנות בין צורכי הפרט, רווחת המשפחה וביטחון הציבור.

מבחנים פסיכו-דיאגנוסטיים

בתחום הערכת המסוכנות והאבחון הפסיכולוגי קיימים הבדלים מהותיים בין מבחנים פסיכו-דיאגנוסטיים ובין הערכות מסוכנות ייעודיות. מבחנים פסיכו-דיאגנוסטיים מתמקדים בהערכת המצב הנפשי העכשווי של הנבדק ובזיהוי אבחנות פסיכולוגיות, ובכלל זה מבחני אישיות, אינטליגנציה ומבחנים השלכתיים (Vrieze & Grove, 2010). הם מספקים תמונה מעמיקה של מבנה האישיות, של התפקוד הקוגניטיבי ושל דפוסי החשיבה והרגש, אך אינם מתוכננים ספציפית להעריך סיכון לביצוע עבירות.

לעומתם, הערכות מסוכנות משתמשות בכלים ייעודיים לחיזוי הסיכון לרצידיביזם, המתמקדים בגורמי סיכון הקשורים אמפירית לעבריינות חוזרת. הערכות אלה בוחנות היבטים כגון היסטוריה של אלימות, עמדות אנטי-סוציאליות וקשרים עם עבריינים אחרים, ומספקות הערכה של הסיכון העתידי לביצוע עבירות.

ההבדל המהותי מתבטא גם במטרת הכלים האלה ובשימוש בהם. מבחנים פסיכו-דיאגנוסטיים משמשים בעיקר לאבחון וטיפול פסיכולוגי, בעוד הערכות מסוכנות משמשות ישירות במערכת המשפט לקבלת החלטות על ענישה, שחרור מוקדם או תנאי פיקוח. הערכות מסוכנות מובילות לדיוק גבוה יותר בזיהוי סיכונים ומאפשרות התאמה מיטבית של תוכניות טיפול וניהול סיכונים. הבנת ההבדלים הללו חיונית לאנשי מקצוע בתחום המשפט ובריאות הנפש, כדי להבטיח שימוש נכון ואתי בכלים אלו במסגרת עבודתם, בהתאמה למטרות ההערכה ולהקשר שבו היא מתבצעת.

אבחונים פסיכיאטריים

אבחונים פסיכיאטריים והערכות מסוכנות ממלאים תפקידים שונים ומשלימים במערכות המשפט ובריאות הנפש. אבחונים פסיכיאטריים מתמקדים בזיהוי ובהגדרה של הפרעות נפשיות על פי קריטריונים דיאגנוסטיים מוכרים, כגון DSM-5 או ICD-11, ומספקים מידע חיוני על מצבו הנפשי של הנבדק ועל הטיפול הנדרש. הם אינם מתייחסים ישירות לסיכון לביצוע עבירות ופגיעה. האבחון מתבסס על ריאיון קליני, תצפיות התנהגותיות ולעיתים בדיקות רפואיות, ומספק תמונה מקיפה של מצבו הנפשי של הנבדק.

לעומת זאת, הערכות מסוכנות מאמצות גישה אינטגרטיבית יותר, ומשלבות מידע מאבחונים פסיכיאטריים עם נתונים נוספים הרלוונטיים לחיזוי התנהגות אלימה או עבריינית. הן בוחנות כיצד הפרעות נפשיות משפיעות על התנהגות הנבדק בהקשרים ספציפיים של אלימות או עבריינות, ומתמקדות בחיזוי התנהגות עתידית.

ההבדל המהותי בין אבחונים אלה ובין הערכת מסוכנות הוא שהערכת מסוכנות משלבת מידע היסטורי, נסיבתי, סביבתי וקליני כדי לספק תחזית מבוססת ראיות לגבי הסיכון העתידי, דבר שאינו נכלל באבחון הפסיכיאטרי הסטנדרטי. השילוב של שתי הגישות מאפשר הבנה מעמיקה יותר של הקשר בין מצב נפשי להתנהגות פוגענית פוטנציאלית, ומסייע בפיתוח אסטרטגיות יעילות יותר של מניעה וטיפול.

הערכת מסוכנות מינית למורשעים בהשוואה להערכת מסוכנות מינית ללא מורשעים

בישראל הערכת מסוכנות מינית היא כלי מרכזי בהתמודדות עם עברייני מין, אך יישומה שונה באופן מהותי בין מורשעים ללא מורשעים, כפי שמעוגן בחוק הפיקוח על עברייני מין. הבדלים אלו משקפים את האיזון המורכב בין הגנה על ביטחון הציבור לשמירה על זכויות הפרט.

עבור עברייני מין מורשעים הערכת המסוכנות היא חובה חוקית, והיא מהווה חלק אינטגרלי מההליך המשפטי. תוצאותיה משפיעות באופן ישיר על תנאי השחרור והפיקוח בקהילה, ובמקרים של מסוכנות גבוהה אף עשויות להוביל למגבלות נרחבות ולהארכת תקופת הפיקוח.

לעומת זאת, עבור אנשים שלא הורשעו בעבירות מין, הערכת המסוכנות אינה מחויבת על פי חוק, והיא מתבצעת בדרך כלל במסגרת הליכים משפטיים או טיפוליים וולונטריים. במקרים אלו ההערכה משמשת בעיקר כלי אבחוני וטיפולי, ללא השלכות משפטיות ישירות ברמה הפלילית.

הבחנה זו משקפת את הניסיון לאזן בין הצורך בהגנה על הציבור ובין השמירה על זכויות הפרט, בייחוד עבור מי שלא הורשעו. היא מדגימה את האתגר המתמיד של מערכות המשפט והרווחה ביצירת מנגנוני הגנה אפקטיביים מבלי לפגוע בעקרונות של הליך הוגן וחזקת החפות.

ההבדל ביישום הערכות המסוכנות מעלה שאלות על אפקטיביות המניעה והטיפול בעברייני מין פוטנציאליים. עבור מורשעים קיים מנגנון מובנה להערכה ומעקב, ואילו עבור לא מורשעים המערכת מוגבלת יותר ביכולתה לזהות מקרים של סיכון גבוה ולטפל בהם. מצב זה מדגיש את הצורך בפיתוח גישות חדשניות ורגישות יותר, המאפשרות התערבות מוקדמת ואפקטיבית, בד בבד עם שמירה קפדנית על זכויות האדם וכבודו.

הערכת מסוכנות לעומת הערכת סיכון

הערכת מסוכנות והערכת סיכון הן שתי גישות מרכזיות בטיפול ובמניעה של פגיעות במסגרת המשפחה, אך הן נבדלות זו מזו במידה ניכרת בגישתן ובהיקפן.

הערכת מסוכנות בהקשר המשפחתי נועדה לבדוק את האדם הפוגע, והיא מאופיינת בגישה הוליסטית ורב-ממדית. היא מספקת תמונה מקיפה של דינמיקת המשפחה כולה, משלבת מידע מגוון מכל חברי המשפחה וכוללת ניתוח מעמיק של היסטוריה משפחתית, רקע פסיכו-סוציאלי, דפוסי תקשורת וגורמי סיכון והגנה. מחקרים עדכניים מראים שגישה זו מובילה לדיוק גבוה יותר בזיהוי סיכונים ומאפשרת התאמה מדויקת של תוכניות התערבות (Šobot et al., 2022).

לעומתה, הערכת סיכון, אשר עוסקת בקורבן בלבד, נוטה להיות ממוקדת יותר בסיכון לפגיעה ספציפית או באדם מסוים במשפחה. היא מוגבלת יותר בהיקפה ובעומקה, מתבססת בעיקר על מידע מהקורבן או מגורמי רווחה, ומתמקדת בדינמיקה הספציפית בין פוגע לנפגע. חסרונה המרכזי הוא התעלמות מההקשר הרחב של המערכת המשפחתית ומגורמים סביבתיים וחברתיים רלוונטיים.

ההבדלים בין הגישות מדגישים את חשיבות בחירתה של הגישה המתאימה למטרות ההערכה ולמורכבות המקרה. הערכת סיכון עשויה להספיק במקרים של סיכון מיידי, ואילו הערכת מסוכנות מאפשרת תכנון ארוך טווח והתערבות מקיפה יותר במערכת המשפחתית כולה.

הבחנה זו מעלה שאלות חשובות לגבי התמודדות מערכות הרווחה והמשפט עם אלימות והתעללות במשפחה, ומדגישה את הצורך בפיתוח והטמעה של כלים מתקדמים ומקיפים להערכה ולניהול סיכונים במסגרת המשפחתית, לא רק לשם הגנה על קורבנות פוטנציאליים, אלא גם לקידום בריאותן ורווחתן של משפחות בכללותן.

איסוף מידע מקיף ורב-תחומי מהצדדים המעורבים – פוגע, נפגע ואנשי מקצוע

הערכת מסוכנות היא תהליך מורכב ורב-ממדי, המשלב מידע מקיף ממגוון תחומים במטרה ליצור תמונה מלאה ומאוזנת של הנבדק וסביבתו. הגישה מאפשרת יצירת פרופיל מעמיק ומדויק של רמת המסוכנות ושל הסיכונים הפוטנציאליים.

בהיבט המשפטי ההערכה מתבססת על פרוטוקולים מדיוני בית המשפט, תצהירים, כתבי אישום, הודעות חשוד ועדויות. שילוב של אלה מספק הבנה מעמיקה של ההקשר המשפטי ומסייע בזיהוי דפוסי התנהגות ורמות סיכון (Pinals et al., 2020). הפן הרפואי והפסיכיאטרי כולל בחינת תיקים רפואיים ופסיכיאטריים, נתונים מקופות חולים, בדיקות במעצר, חוות דעת פסיכיאטריות ותוצאות של מבחנים פסיכולוגיים. מידע זה חיוני לזיהוי גורמי סיכון פסיכיאטריים ורפואיים (Šobot et al., 2022). ההיבט הסוציאלי מספק הקשר חברתי וסביבתי חיוני, ובכלל זה מידע על עבר פלילי, נתונים מגורמי רווחה, תסקירי שירות המבחן ודיווחים ממסגרות קודמות. מידע זה מסייע בזיהוי גורמי סיכון והגנה בסביבת הנבדק (Garrington et al., 2023).

אינטגרציה מושכלת של כל המידע מאפשרת יצירת פרופיל מסוכנות מקיף, זיהוי אינטראקציות מורכבות בין גורמים שונים, ופיתוח תוכניות התערבות וטיפול מותאמות אישית. גישה זו חיונית להבטחת בטיחות הציבור ולמתן מענה הולם לצורכי הנבדק, מתוך איזון בין שיקולי ביטחון ורווחה.

יתרונות הערכת מסוכנות

הערכת מסוכנות מציעה כמה יתרונות משמעותיים בהשוואה לכלי הערכה אחרים:

  1. הערכה מקיפה ורב-תחומית: משלבת מידע מגוון מהיבטים משפטיים, רפואיים, פסיכיאטריים וסוציאליים, מספקת תמונה הוליסטית של הסיכון הפוטנציאלי.
  2. דיוק בחיזוי הסיכון: משתמשת בכלים סטנדרטיים ומוכחים מחקרית, המאפשרים הערכה כמותית ואובייקטיבית יותר של הסיכון.
  3. התאמה אישית ופרטנית: מאפשרת תכנון התערבות ממוקדת על סמך הפרופיל האישי של כל נבדק.
  4. מניעת פגיעות חוזרות: מכוונת לזיהוי גורמי סיכון לרצידיביזם ולהפחתת הסיכון לפגיעות נוספות.
  5. הערכה דינמית: מתייחסת לגורמי סיכון המשתנים לאורך זמן, מאפשרת מעקב והתאמת תוכניות טיפול ופיקוח.
  6. שיתוף פעולה בין גורמים: מערבת תקשורת בין גורמים שונים, מאפשרת קבלת החלטות מושכלות יותר.
  7. תרומה לבטיחות הציבור: מתמקדת בהגנה על שלום הציבור ובמניעת פגיעה בקורבנות פוטנציאליים.
  8. חיסכון במשאבים: מסייעת בהקצאה יעילה של משאבי טיפול ופיקוח על ידי התמקדות בנבדקים בסיכון גבוה.
  9. מענה על דרישות משפטיות: מספקת מידע הדרוש לבתי משפט ולרשויות אכיפת החוק לצורך קבלת החלטות משפטיות.

יתרונות אלו מדגישים את חשיבותה של הערכת המסוכנות ככלי מרכזי בניהול סיכונים ובקבלת החלטות במערכות המשפט והרווחה.

הכשרה מקצועית כמפתח להצלחה בהערכת מסוכנות

הכשרה מקצועית מעמיקה ומותאמת למבצעי הערכת מסוכנות היא גורם מפתח בהשפעה על מהימנות ודיוק ההערכה. סקירה שיטתית מקיפה הדגישה כי הכשרה ייעודית ומוקפדת היא תנאי הכרחי לתוצאות אמינות ורלוונטיות. ללא הכשרה מובנית, קיים חשש שמבצעי ההערכה לא יצליחו להתמודד עם מורכבות גורמי הסיכון, מה שעלול להוביל להערכות שגויות. הכשרה ראויה כוללת הקניית ידע מעמיק בכלים ספציפיים להערכת מסוכנות והטמעת כללים ברורים לשימוש נכון בהם (Ayhan & Üstün, 2021).

סיכום והמלצות

הערכת מסוכנות במערכת המשפט היא כלי חיוני למניעת פשיעה חוזרת ולהבטחת ביטחון הציבור. היישום המיטבי של שיטות הערכת מסוכנות דורש הכשרה מקיפה של המעריכים, שימוש בכלים מתוקפים ואיסוף מידע ממגוון רחב של מקורות.

כדי להבטיח את יעילותה ודיוקה של הערכת המסוכנות, יש להקפיד על כמה תנאים הכרחיים:

  1. הכשרה מקצועית מעמיקה ומותאמת אישית למבצעי הערכת מסוכנות, הכוללת רקע תיאורטי, הכרת כלי הערכה, פיתוח מיומנויות באיסוף מידע וניתוחו, ותרגול מעשי.
  2. שימוש בכלים ייעודיים ומוכרים שפותחו והוכחו מחקרית ככלים אפקטיביים להערכת מסוכנות, מתוך הבנה מעמיקה של יתרונותיהם ומגבלותיהם.
  3. איסוף מידע מקיף ורב-תחומי משני הצדדים, ובכלל זה מידע משפטי, רפואי, פסיכיאטרי, סוציאלי ופסיכולוגי, בשיתוף פעולה בין גורמים מקצועיים שונים.
  4. התייחסות להערכת מסוכנות כתחום התמחות ייחודי ונפרד, ולא כאל אבחון פסיכו-דיאגנוסטי, הערכת מסוגלות הורית, תסקיר או בדיקה פסיכיאטרית.
  5. התמודדות עם סוגיות אתיות ומשפטיות הכרוכות בהערכת מסוכנות, בד בבד עם שמירה על זכויות הנבדקים ועל שקיפות בתהליך ההערכה.
  6. פיתוח מקצועי מתמשך של מעריכי המסוכנות, ובכלל זה עדכון שוטף בממצאי מחקרים חדשים ובשיטות הערכה מתקדמות.

הערכת מסוכנות היא כלי קריטי בהגנה על קטינים מפני פוגעים פוטנציאליים, בייחוד בנסיבות מורכבות כשהמערכת המשפטית מתקשה להביא להרשעה או להגיש כתב אישום. היא מאפשרת זיהוי מדויק של פוגעים בסיכון לביצוע עבירות חוזרות ומסייעת בגיבוש אסטרטגיות אפקטיביות של מניעה והגנה. כלים מתקדמים, כגון HCR-20 ו-SVR-20, מדגימים את היכולת להעריך פוטנציאל לפגיעה חוזרת גם בהיעדר ראיות מספיקות להליך פלילי, והם עשויים לסייע לבית המשפט לקבל החלטות לטובתם של הקטינים ולהבטחת ביטחונם.

הערכת מסוכנות איכותית דורשת שילוב בין מעריכים מיומנים עם ידע רחב ועדכני ובין שימוש מושכל בכלי הערכה סטנדרטיים. הדבר מאפשר למערכת המשפט ולגורמי הטיפול לקבל תמונה מהימנה של רמת הסיכון ולגבש תוכניות התערבות אפקטיביות. הערכת מסוכנות מהווה נדבך מהותי בהגנה על קטינים בסיכון, מאפשרת פעולה פרואקטיבית לצד איזון בין זכויות הפרט והגנה על אוכלוסיות פגיעות, ותורמת לביטחונם ורווחתם של קורבנות צעירים לטווח הארוך.

הערכות מסוכנות משמשות במגוון הקשרים במערכות המשפט והרווחה. הן חיוניות בהחלטות על מעצר, שחרור בערובה, תנאי מאסר ושחרור מוקדם, וכן בבניית תוכניות טיפול ושיקום ופיקוח בקהילה. בתיקי משפחה הן מסייעות בקביעת הסדרי משמורת וביקורים כשיש חשש לפגיעה בילדים, ובמקרי אלימות במשפחה – בהערכת הסיכון לפגיעה חוזרת. בתחום בריאות הנפש הערכות אלו משמשות בהחלטות על אשפוז כפוי או שחרור ממוסדות פסיכיאטריים, תמיד במטרה לאזן בין הגנה על הציבור ובין שמירה על זכויות הפרט. השימוש בהערכות מסוכנות מקצועיות מעלה את המודעות לחשיבות הנושא ומעודד פיתוח פרקטיקות מבוססות ראיות בתחום ההגנה על הציבור בכלל ועל קטינים בפרט.

* ד"ר יואל שפרן הוא קרימינולוג קליני ומומחה בהערכות מסוכנות, מנהל תחום הערכת מסוכנות במשרד הבריאות וחבר בוועדה הבין-משרדית למניעת אלימות במשפחה. ניסיונו כולל עבודה במוסדות בריאות הנפש, כתיבת חוות דעת משפטיות וטיפול קליני. מרצה באקדמיה בתחומי קרימינולוגיה, פסיכולוגיה ומדעי החברה.

הערות שוליים

1 חזרה לביצוע עבירה.

מקורות

 

Ayhan, M., & Üstün, T. (2021). The importance of professional training in risk assessment: A systematic review. Journal of Risk Assessment, 12(3), 150–165.

1

Bonta, J., & Andrews, D. A. (2007). Risk-Need-Responsivity model for offender assessment and rehabilitation. Public Safety Canada.

1

Broadley, K. (2012). Sex offender risk assessments in the child protection context. Helpful or not? Children Australia, 37(1), 40-45.

1

Douglas, K. S., Hart, S. D., Webster, C. D., Belfrage, H., Guy, L. S., & Wilson, C. M. (2014). Historical-clinical-risk management-20, Version 3 (HCR-20V3): Development and overview. International Journal of Forensic Mental Health, 13(2), 93-108.

1

Garrington, A., Verma, P., & Davidson, C. (2023). A holistic approach to risk assessment in child protection cases: Social and legal implications. Journal of Social Work and Family Studies, 12(4), 455-467.

1

Hanson, R. K., Helmus, L., & Harris, A. J. R. (2016). Assessing the risk and needs of supervised sexual offenders: A review of the Dynamic Supervision Project. Public Safety Canada.

1

Myhill, A., & Hohl, K. (2019). The “golden thread”: Coercive control and risk assessment for domestic violence. Journal of Interpersonal Violence, 34(21-22), 4477–4497.

1

Phenix, A., & Epperson, D. (2016). Overview of the development, reliability, validity, scoring, and uses of the Static-99, Static-99R, Static-2002, and Static-2002R. In A. Phenix & H. M. Hoberman (Eds.), Sexual offending: Predisposing antecedents, assessments and management (pp. 437-455). Springer Science + Business Media.

1

Pinals, D. A., Appelbaum, P. S., & Simpson, J. R. (2020). The role of forensic mental health assessments in risk management and public safety. Journal of the American Academy of Psychiatry and the Law Online, 48(2), 210-220.

1

Rettenberger, M., Boer, D. P., & Eher, R. (2011). The predictive accuracy of risk factors in the sexual violence risk–20 (SVR-20). Criminal Justice and Behavior, 38(10), 1009-1027.

1

Skeem, J. L., & Monahan, J. (2011). Current directions in violence risk assessment. Current Directions in Psychological Science, 20(1), 38-42.

1

Šobot, V., Milatović, S., & Jovin, D. (2022). Comprehensive risk assessment tools in criminal justice: A comparative analysis. International Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology, 66(3-4), 321-336.

1

Soothill, K., Harman, J., Francis, B., & Kirby, S. (2005). Identifying future repeat danger from sexual offenders against children: A focus on those convicted and those strongly suspected of such crime. The Journal of Forensic Psychiatry & Psychology, 16, 225-247.

1

Turner, D., Rettenberger, M., Yoon, D., Klein, V., Eher, R., & Briken, P. (2016). Risk assessment in child sexual abusers working with children. Sexual Abuse, 28(6), 572-596.

1

Viglione, J., Rudes, D. S., & Taxman, F. S. (2017). A review of the implementation and use of risk assessment in justice settings. Behavioral Sciences & the Law, 35(2), 113-134.

1

Vrieze, S. I., & Grove, W. M. (2010). Multivariate prediction of criminal recidivism: The contributions of personality traits, antisocial behavior, and clinical measures. Psychological Assessment, 22(2), 373–381.

 

המערכת בפעולה, אין לסגור את הדפדפן עד להצגת אישור ההרשמה באתר.