מחדשים מהשטח
כל אחד יכול ליהנות מכלבנות טיפולית
ראיון עם עופר ביטון וליאת ברטוב על "עופר – מרכזי ישראלי לכלבנות טיפולית".
מאת – סיגל כנפו, עורכת ראשית
עופר ביטון וליאת ברטוב
נשואים 20 שנים
הורים לעידו רעי ושניר
עובדים עם נוער בסיכון כ־30 שנה
הקימו 7 מרכזים לכלבנות טיפולית
" לפני כשלושה עשורים עבדו עופר וליאת כמדריכים בפנימיית בני ברית הרי ירושלים. עופר תמיד אהב כלבים, אבל ילד מורכב בפינת החי של הפנימייה הוא שנתן לו השראה לפנות לכלבנות טיפולית וליזום לימודי תעודה בתחום. ליאת המשיכה לעבוד בפנימיות, ניהלה את הוסטל אורנים לנוער בסיכון, ואחרי כן ריכזה את החטיבה בבני ברית. היא חברה לעופר לפני הקורונה."
לימודי הכלבנות הטיפולית מבטאים את היכולות של שנינו. ליאת בצד האקדמי, יש לה תואר ראשון ושני, תעודת הוראה וניסיון עבודה במוסדות טיפוליים שונים, ואני בא מהשטח עם הכלבים. תוך כדי הכשרת הסטודנטים פתחנו שבעה מרכזי טיפול, מתוך אמונה שאי אפשר ללמד תחום אם לא עוסקים בו, בייחוד כשהוא חדש בארץ. בנינו עם אנשי מקצוע קורס המבוסס על אלמנטים מטיפול באמצעות בעלי חיים. פתחנו את התוכנית הראשונה ללימודי אילוף כלבנות טיפולית לפני כ־18 שנה במכללת מהות. עברנו לקמפוס ברושים באוניברסיטת תל אביב, ועכשיו אנחנו במכון מגיד. חבר'ה שבאים ללמוד כלבנות טיפולית לעיתים לא מוצאו את עצמם, או שלא הצליחו ללמוד במסגרת מסודרת וכאן זה קרה. המניע שלנו הוא לקדם אנשים בתחום שהם אוהבים.
"באמצעות תקשורת נכונה עם הכלב ודרך הטיפול שמעניקים לו, לומדים על אחריות ועקביות. הן מבינות שהן נחוצות ושאפשר לסמוך עליהן, שאם לא יגיעו לכלבייה, לא יהיה מי שיטפל בכלבים."
הכלבייה הטיפולית הראשונה שלנו נפתחה לפני כ־20 שנה במעון מסילה. אחד הפרויקטים היפים במסילה נקרא "ממטופלת למטפלת". הנערות מגיעות לכלבייה ירוקה ומזמינה. כל נערה אחראית לטפל בכלב שלה, לבדוק איך הוא מרגיש ולדאוג לתזונה לשלו. הן רוכשות ידע בסיסי באילוף. בכלבנות הטיפולית, ההתקדמות היא דרך עשייה וחוויה. באמצעות תקשורת נכונה עם הכלב ודרך הטיפול שמעניקים לו, לומדים על אחריות ועקביות. הן מבינות שהן נחוצות ושאפשר לסמוך עליהן, שאם לא יגיעו לכלבייה, לא יהיה מי שיטפל בכלבים. לפעמים מטופלים נקשרים כל כך לכלבים שלהם שבסוף מאמצים אותם. אנחנו גם מאפשרים לנערות לעבוד תמורת שכר בכלביות שלנו. פתחנו מספרה לכלבים, כדי שיוכלו לרכוש עוד מקצוע.
אנחנו פוגשים נוער שיכול להיות אלים ותוקפן. כשהם מגיעים לכלבייה, כל המתיקות והחמלה יוצאות. הרבה בני נוער בסיכון ביקשו בהתחלה שנביא להם פיטבול ובסוף התחברו לפומרניאן. בכלבייה עובדים איתם על אימון "שריר החמלה". אם נער יגיע לכלב כשאינו מווסת, הכלב לא ירצה אותו. כך הנער מתאמן על יכולת ויסות, והיא תיושם אחר כך כלפי אחרים. הכלב הוא "כלי השלכתי". אם נערה טוענת שהכלבה השמחה בכלבייה נראית בדיכאון, היא מדברת על עצמה דרך הכלבה. נשאל אותה, מה אפשר לעשות? איך אפשר לעזור? האם אנחנו צריכים להשאיר אותה במצב הזה? את מיומנות העיבוד אנחנו מלמדים בשגרה. יש לנו גם מרכז טיפולי בבית דניאלה לילדים ולבני נוער עם התמודדויות נפשיות. בניגוד לנוער בסיכון, הם יודעים לספר על הצרות שלהם, אבל לרוב מכונסים בעצמם. דרך העבודה הפיזית עם הכלבים מחזירים להם את האמון בגוף וביכולות המוטוריות שלהם.
"בכלבייה עובדים איתם על אימון "שריר החמלה". אם נער יגיע לכלב כשאינו מווסת, הכלב לא ירצה אותו. כך הנער מתאמן על יכולת ויסות, והיא תיושם אחר כך כלפי אחרים"
אנחנו עובדים גם במרחב הפתוח עם נוער ומבוגרים על הרצף האוטיסטי, וגם בבתי חולים, במחלקות פסיכיאטריות, בטיפול נמרץ ובמחלקות אונקולוגיות בהדסה עין כרם. כדי להכניס כלבים למחלקות סטריליות, כמו אונקולוגיה או טיפול נמרץ, עבדנו שנים עם בית החולים הדסה עין כרם, בהובלתה של ד"ר איילה יהב, רופאה בחירה בטיפול נמרץ ילדים, ועם מנהלי מחלקות זיהום. בנינו ספר הוראות להכנסת כלבים לבתי חולים. בטיפול נמרץ ילדים בהדסה עין כרם, גם הצוות מקבל טיפול דרך הכלבים. פעם, אחת האחיות שמה יד של ילד מורדם ומונשם על אחד הגורים והסתכלנו אם תהיה תגובה כלשהי. פתאום אחד הרופאים זיהה שלחץ הדם והדופק עולים. בית החולים שוקל מחקר בנושא.
במלחמה הגיעו לכלבייה כל מיני אוכלוסיות שנפגעו. ראינו את הקסם של התקשורת הבלתי אמצעית והאהבה המיידית שהכלב מעניק למי שהוא פוגש. הוא מסיר מחסומים ומאפשר להתנתק מהמציאות המכאיבה, אין אוכלוסייה שלא יכולה ליהנות מכלבנות טיפולית.
לאחרונה פתחנו קליניקה לכלבנות טיפולית בקניון גן העיר (גן עופר) בתל אביב, לטיפולים פרטניים בנפגעי המלחמה – ילדים, הורים, סבים וסבתות, בכולם אפשר לטפל בעזרת כלבים.
ליצירת קשר עם עופר מרכז ישראלי לכלבנות טיפולית אפשר לפנות במייל – ofer.dogsoffice@gmail.com