אודות המיזם
המיזם למניעת התעללות בילדים (מהל"ב) יצא לדרך באפריל 2015 בעקבות מחקר טריאנה (2014) שממצאיו העלו כי אחד מכל חמישה ילדים בישראל עובר התעללות בידי מבוגר. מטרת המיזם היתה לצמצם את ממדי תופעת ההתעללות וההזנחה של ילדים בישראל ולשפר את ההתמודדות המערכתית עימה.
מכון חרוב לקח על עצמו להוביל את מיזם מהל"ב, בשיתוף פעולה עם ארגונים מהחברה האזרחית ומשרדי ממשלה, ובליווי מקצועי של חברת הייעוץ האסטרטגי Boston Consulting Group. זהו המיזם היחיד בתחום זה שזכה למימון משולב מחברה עסקית מתחום ההייטק – EBSישראל, ומקרן פילנתרופית – קרן שוסטרמן ישראל. מודל משולב זה חיזק את יכולת ההשפעה של המיזם בפועלו לקדם שינוי מערכתי לאורך זמן.
בסוף שנת 2022, שבע שנים לאחר הקמתו של מיזם מהל"ב, החליט מכון חרוב להטמיע את תחום המניעה כאחד מתחומי ההכשרה שבהם מתמקד המכון בהכשרות לאנשי מקצוע, ועל כן הוחלט לסיים את פעילותו של מיזם מהל"ב כיחידה נפרדת.
המצב בישראל
בישראל, כמו במדינות רבות בעולם, חלה התקדמות בזיהוי ובאיתור של ילדים נפגעי התעללות והזנחה, וכן בטיפול בילדים הללו. כמובן שיש עוד הרבה מה לשפר בתחום זה, אך בזכות ההכשרה וההתמקצעות יש כיום מומחים רבים יותר ומגוון גופים הממקדים את עשייתם באיתור ובטיפול בילדים הנפגעים.
לא זהו המצב כשמדובר במניעה של התעללות בילדים ובהזנחתם. לצערנו, עדיין אין בנמצא די תוכניות ויוזמות מניעה, אין די ידע מקצועי שיסייע לאנשי המקצוע להבין מה אפקטיבי ומה לא, ומעט מדי משאבים מופנים למימון תוכניות מניעה בכלל ולתוכניות למניעת התעללות והזנחת ילדים בפרט. מניעה נתפסת כתחום מורכב ומאתגר ורבים מעדיפים להימנע מלעסוק בו. קשה למדוד את האפקטיביות של תוכניות מניעה; לעיתים רק כעבור לפחות עשור ניתן יהיה לראות תוצאות בשטח ולמדוד את מידת ההצלחה של פעולות המניעה, ולכן מאתגר גם לגייס לגיטימציה, שותפים ומקורות מימון לתוכניות אלה.
עם זאת, לאט לאט גוברת ההבנה בקרב העוסקים בתחום ההתעללות וההזנחה בילדים שכל שקל שנשקיע במניעת התופעה ובצמצום ממדיה עשוי לחסוך סכומים גדולים בהרבה בעתיד – סכומים שנוכל להשקיע בטיפול בנפגעים ובפוגעים ובשיקומם.
מדוע חשוב כל כך לדבר על מניעה?
-
להתעללות בילדים ולהזנחתם השלכות חמורות על ילדים, עד כדי נכות פיזית/נפשית או מוות.
-
התעללות בילדים היא מגפה חברתית מורכבת שאינה משתייכת לדיסציפלינה אחת – חברתית, רפואית או משפטית.
-
נדרשת מעורבות של אנשי מקצוע מתחומים שונים בכדי להתמודד עם מימדי התופעה ולפעול לצמצומה.
-
לא נוכל להתמודד עם התופעה אם לא נפעל ונשקיע בשילוב של מניעה, זיהוי וטיפול.